
Safety Issues
Scaffold Stairtowers

Tech Tip
A scaffold stairtower that 
is designed, erected and 
maintained in full compliance 
with Subpart L may be used to 
provide temporary access to 
buildings or other structures. 

 
Federal OSHA regulations require, 
in 29 CFR Part 1926 Subpart L, 
that safe access be provided to all 
employees working on scaffolds. 
Subpart L describes several types 
of access in 1926.451(e).  

These include:

Ladders
Stairway-type ladders 
Stairtowers 
Ramps and walkways
Integral prefabricated 
scaffold access frames
Direct access from another surface 

Scaffold stairtowers provide one of the 
safest and easiest methods for access. 
They provide workers with handrails 
and landing platforms and allow them 
to carry tools and small amounts of 
material as they access the scaffold 
platform.  Stairtowers used to access 
scaffold platforms must comply with 
the requirements found in Subpart L.  

Subpart X of the Federal OSHA 
regulations applies to ladders and 
stairways used for access to buildings 
or structures undergoing construction, 
renovation or demolition. 

OSHA issued another Letter of 
Interpretation in 1999 which stated 
that when scaffold stairtowers are 
used to access locations other than 
scaffold platforms, the provisions 
of Subpart X would apply.

This caused confusion because 
the two letters appear to conflict 
with each other. OSHA responded 
to this conflict by issuing another 
letter in 2000. This letter states 
that it is not OSHA’s intention to 
suggest that scaffold stairtowers 
"that do not meet the Subpart X 
requirements, but do meet the 
Subpart L requirements, are citable."

The requirements of Subpart X 
do apply to scaffold stairtowers 
used to access buildings and other 
structures. However, if the stairtower 
is designed, erected and maintained 
in full compliance with Subpart L, 
then OSHA views it as a "de minimis" 
violation. A "de minimis" violation 
exists when an employer complies 
with the clear intent of the standard 
but deviates from its particular 
requirements in a manner that has 
no direct or immediate impact on the 
safety and health of workers. OSHA 
does not impose penalties or require 
correction of "de minimis" violations.

What Does this All Mean?

Stairtowers used for access to 
scaffold platforms must meet 
the requirements of Subpart L. 
Stairtowers used for temporary 
construction access to buildings 
or structures must meet the 
requirements of Subpart X.
Scaffold stairtowers used for 
temporary construction access 
to buildings or structures that 
meet the requirements of 
Subpart L will not be cited.

These requirements differ from 
those found in Subpart L. For 
example, Subpart X has more 
stringent requirements for landing 
size and handrail height.

Access to Buildings or Structures 
Scaffold stairtowers are often used 
in construction to allow temporary 
access to buildings or other structures 
such as bridge piers. In these cases, 
does the stairtower need to comply 
with Subpart L or Subpart X?

Since OSHA's inception in 1970, 
scaffold stairtowers have been used 
by the construction industry to 
access buildings and other structures. 
These stairtowers, when erected in 
accordance with the standards, have 
provided a safe means of access. 

In 1986, OSHA published the proposed 
new standards for Subpart L (Scaffolds), 
Subpart M (Fall Protection) and 
Subpart X (Ladders and Stairways). 
It was originally expected that all 
three standards would be approved 
and put into effect at the same time. 
However, Subpart X was approved 
first, and problems began when OSHA 
compliance officers would apply 
the requirements of Subpart X to 
scaffolds rather than to Subpart L.

With scaffold stairtowers being 
cited under Subpart X, the industry 
found that it was easier to use a 
ladder for access rather than try 
to modify the stairtowers. In 1994, 
OSHA wrote a Letter of Interpretation 
that agreed with this and modified 
their policy so Subpart X would not 
apply to scaffold stairtowers. 

The letter did not, however, 
differentiate between stairtowers 
used to access scaffold platforms 
and stairtowers used to access 
buildings or other structures. 
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